Sevärdheter i Lissabon du inte får missa

Att besöka Lissabon är som att ta en cocktail blandad med historia, glädje och mat. Portugal har länge blivit förbisett, då det under lång tid var diktatur. Men detta är nu länge sedan och det glada livet är numera en del av landet. Lissabon är staden som ger tydliga bevis på detta och här följer några sevärdheter man bör ha på sin lista när man sätter sin fot i denna kulliga stad.

Jerónimosklostret

Detta sevärda kloster tillhör ett av de nya sju underverken i Portugal. Det är byggt av kung Manuel I på 1500-talet för att hedra jungfru Maria och be henne skydda de portugisiska sjöfararna. Det märks att klostret är en kunglig idé från början då överdådigheten ständigt ger sig tillkänna med fasader av korallutsmyckningar och guld så långt ögat når. Även exteriören är pampig i vit kalksten med tinnar och torn. Klostret ligger på UNESCO:s världsarvslista och är ett måste om man är i Lissabon.

Torre de Belém vid floden Tejo

Detta torn restes för att vakta över staden och är lika ståtligt som Jerónimosklostret, vilket inte är svårt att tänka sig, då det är samme kung som satt sina idéer i verket. Även tornet är ett världsarv enligt UNESCO och är i typisk Manuel-stil som man kallar allt som skapades av denna extravaganta kung. Tornet är 35 meter högt och upprättades på 1600-talet. Det har även några moriska influenser som en besökare säkert kommer att lägga märke till.

Praça do Rossio

Lissabon har många torg men det allra vackraste är förmodligen Praça do Rossio. Anledningen är de geometriskt ansade häckarna i mitten som både för tankarna till en labyrint eller ett vackert designmönster i modern tappning. Dessutom har torget några ståtliga barockfontäner som pricken över i. Här är folkvimlet påtagligt alla tider på dygnet och utmed kanterna radar kaféerna och restaurangerna upp sig för att ta emot alla turister och invånare som kommer för att koppla av. Gillar man att spana på folk, så kan man inte hamna mer rätt.

Santa Justa-hissen i Baixa

Det finns flera linbanor i Lissabon men som grädde på moset har man även upprättat denna storslagna hiss som belönar besökare med en hisnande utsikt väl uppe på toppen. Designen är ritad av Gustave Eiffels lärling – Raul Mesnier de Ponsard. Detta är ingen vanlig hiss utan uppförd i nygotisk stil i all sin elegans. Höjdpunkten, bokstavligt talat, är vyn över stadsdelen Baixa, Rossio-torget samt São Jorge-slottet.

Portvinsinstitutet – Solar do Vinho do Porto

Det går bara inte att besöka de sju kullarnas stad utan att dricka portvin. Denna söta sällskapsdryck är inte bara god, den har en gedigen historia också. På Portvinsinstitutet kan man lära sig allt om denna goda vinsort och byggnaden är en sevärdhet i sig med sin elegans och sin charm, beläget i Lissabons gamla stadsdel Bairro Alto. Sköna färger omhuldar en när man stiger in i denna förfinade byggnad som dock ger ett gammalt intryck här och där. Man ska inte oroa sig, man får tillfälle att prova på mer än 300 olika sorters portvin innanför dessa 1700-talsväggar. Dock är målet med besöket att lära sig mer om både arv, sorter och årgångar så se till att inte missa denna viktiga information.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*