5 måsten för turister i Lissabon

De vackra torgen, de lutande kullerstensgatorna och de gula spårvagnarna är bara ett fåtal kännetecken som ger Lissabon sin charm. Den portugisiska huvudstaden har hämtat sig rejält och byggts upp till en turistattraktion samtidigt som fler och fler faktiskt även flyttar hit. Liv och rörelse är nyckelord här och det är lätt att bli förälskad i Lissabon vid första ögonkastet. Vad man än har för avsikt med sin resa hit, så finns det några saker man bara inte får missa.

Ta linbanan upp på kullarna

Det finns tre linbanor i Lissabon och de är en del av kollektivtrafiken. Då man i Sverige inte är speciellt bortskämd med sådana, ska man definitivt ta tillfället i akt och stiga in i en linbana för att komma upp på stadens toppar. Linbanorna heter Gloria, Lavra och Bica. Gloria och Lavra går från Praça dos Restauradores och Bica kör i skytteltrafik mellan stadsdelarna Cais do Sodré och Bairro Alto. Tänk på att linbanorna ser precis ut som spårvagnarna, förutom att de är byggda för att ta resenären upp istället.

Ät pasteis de nata på stadens många kaféer

Detta lilla gula bakverk är Portugals nationalkaka och äts i stort sett varje dag. Den är gjord på mycket ägg och trots sin lilla storlek kan den vara mäktig. I Portugal är det kutym att samlas på kaféer på eftermiddagarna och avnjuta dessa godbitar och samtidigt träffa vänner. Ungefär som den svenska fikan. Pasteis de Belem är bageriet i Lissabon som sägs göra dessa kakor allra bäst så man bör vara förberedd på kö. Här har man bakat sedan 1837 så man kan vara säker på att receptet är original.

Lyssna på Portugals blues – Fado

I Bairro Alto ligger flera bluesklubbar som spelar den berömda portugisiska bluesen fado. Denna musikform är faktiskt satt på UNESCO:s lista över världskulturarv så den ska man verkligen uppmärksamma när man är här. Det är en mycket nostalgisk sång som etsar sig fast i minnet och får en att direkt tänka på Portugal om man skulle höra den igen. Det är inte bara på klubbarna man kan höra fadon. Musiken strömmar även från människors fönster om kvällen eller från musikaffärernas högtalare. Det bästa man kan göra är att lyssna på den live genom att sätta sig till bords eller ta en drink vid 22-tiden på några av fado-klubbarna som även fungerar som restauranger. Och njut!

Köp skor

Det är verkligen värt att nämna att läderskor är billigt i Portugal eftersom man har haft och fortfarande har en sko- och textilindustri i landet. Många av klädkedjornas kläder tillverkas till viss del i Portugal och så även skorna. Passa därför på att botanisera i skoaffärerna och få hem några par extra billigt.

Hedra de portugisiska sjömännen genom att stå på kartan

I Belemkajen har en karta ritats upp för att visa hur de portugisiska sjöfararna for med sina fartyg för att upptäcka världen. Framför kartan står ett monument för att hedra detta och nedanför ligger denna gigantiska karta-kompass. En minnesvärd sak att göra är att ställa sig på den i den riktning man önskar och be någon ta ett foto på en uppifrån.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*